fredag 7 november 2008

Spinning in Detroit III (Temptations)

1969 hände mycket som fick genomslag i hela världen. Mordet på Martin L King fick t ex många svarta artister att kamma sig och fatta vilken skit de faktiskt satt fast i. Den svarta musiken hade vid här laget mest funkputtrat i Harlem, medan den slicka orkestrerade soulschlagern kom från Detroit. (Kanske som en antites till den samtida Detroitgaragen som vi ska titta på snart.)

The Temptations hade under flera år legat på topplistorna med söta kärlekslåtar som My Girl och Aint to proud to beg. Men 69 klev samma band fram som politiska aktivister med bomber som denna Ball of confusion: (Tyvärr var det bara kostymerna de svenska dansbanden valde att ta med sig härifrån. Men håll med om att koreografin är näst intill rörande.)



Det visade sig att bandet blev ännu större efter det och man toppade alla listor i hela världen. 72 kom tributen till Bob Dylan och Rolling Stones. Denne Dylan satte alltså ribban här i souliga Detroit också. My father was a Rolling Stone. Betydde i det här fallet att det inte växte någon mossa på en hattrullande farsa. Och med de legandariska orden: "It was the third of September, the day I always remember. That was the day when my father died." såg man också till att fylla psykiatrins soffor i generationer framöver.

Inga kommentarer: