tisdag 18 november 2008

London swingar vidare (David Jones)

David Jones föddes i Brixton och var väldigt musikaliskt begåvad. Han började spela saxofon i tonåren och spelade med i flera band. Bland annat bildade han Manish boys tillsammans med den då übertöntiga Jimmy Page. De lät håret växa och kallade sig Mods och började lyssna på Northern soul. De släppte också några misslyckade singlar.



I ett försök att skapa uppmärksamhet i media kan vi här se hur han försöker vädja till sina medmänniskor att sluta mobba honom för att han valt att vara långhårig. (Obs! Klassiker!)



Det skulle dock dröja tills 1969 innan han fick sin första hit. Men då hade han också bytt efternamn till Bowie.



Ungefär då fick han också för sig att han skulle bli mimartist. Så Bowie har faktiskt hängt med Marc Bolan och T Rex och mimat på scen under deras konserter, som en del av showen. Hur lamt är inte det? Eftersom alla idag vet att mimartister står längst ner på kulturstegens näringskedja blev den karriären inte heller långvarig. Istället satsade David på att sjunga om rymden (som var hippt att sjunga om 1970). Eftersom ingen visste något om rymden då trodde alla att Bowie kanske var från rymden. Och för att citera Tomas DiLeva (sveriges kanske främste Bowietolkare), så ligger ju faktiskt jordklotet i rymden, så påståendet stämmer bra.

Bowie skulle tack vare sina rymdkontakter också bli en av de artister som överlevde flera decennier och som (fortfarande) åldras med grace. David Bowie behöver inte längre skratta hela vägen till banken, han äger nämligen numera en egen, är gift med en fotomodell och luktar förmodligen väldigt gott. Grattis säger jag på redaktionen.

Inga kommentarer: