måndag 3 november 2008

Spiining in Detroit I (Jackson 5)

En del föräldrar gör allt för att deras barn ska bli "lyckade" Joe Jackson var en sådan. Han och hans fru var dessutom tillräckligt korkade för att vara Jehovas vittnen. Och de hade av samma anledning fler barn än de kunde försörja. Trots att de uppfostrades benhårt, upptäckte tyrannen Joe att barnen använt hans gudomliga gitarr, symbolen för hans egen musikaliska otillräcklighet. Vid en närmare granskning visade det sig att alla barnen var oerhört musikaliska.

Hepp, tänkte Joe och bildade gruppen The Jacksons och sålde dem som dyra barnslavar till Motown. Vad hans döttrar sysslade med under den här perioden framgår inte av histoien jag läst, men förmodligen satt de fängslade i en källare i Belgien.

Jackson blev snabbt lokala kändisar i Indiana. Och efter skivdebuten 1969 var de hur stora som helst. I want you back blev en stor hit.



Typ hundraelva LP-skivor och lika många turnéår senare kände pappa Joe att han hade tjänat ihop tillräckligt på barnen och förklarade dem vuxna. Har man turnerat och bott ihop med och bara sett sina fyra jobbiga storebrorsor och bara hört talas om att man har systrar i tjugo år, så är det lite som att ha suttit inlåst i en källare i Belgien i 20 år. Det är inte bra. Men hindrar honom inte från att fortfarande vara världens bästa dansare:

Inga kommentarer: