måndag 17 november 2008

Detroit´s calling (MC5, Stooges)

Detroit är känt för två saker. Bilar och musik. Musikstilarna står så långt från varandra man överhuvudtaget kan komma. Antingen var det Motownsoul med smäktande stråkar, eller så var det band som MC5 som spelade punk.

Det enda märkliga med MC5 var att de började med punk redan 1967. Alltså tio år innan punken fanns. Bandets motor, Sinclair, var en ultrakommunist, så långt ut på vänsterkanten att han snuddade vid högerextremism (som om det nu är någon skillnad mellan extremister). Han politiska agenda kallades för White Panters, och bildades som en stödgrupp till Black Panthers. Fast inte så mycket för att bekämpa rasism som för att förespråka rätten till gratis droger, möjligheten till att ha offentligt sex samt att avskaffa kapitalismen. Bandet valde att utnyttja sina demokratiska rättigheter genom att knarka så mycket som möjligt. Vilket ledde till att några hamnade i fängelse och andra på obestämd ort. Men innan dess hann de som sagt leverera såna här engergiska pärlor:



Innan Iggy Pop kallade sig just det, kallde han sig Iggy Stooge. Följdaktligen hette hans kompband The Stooges. De spelade också väldigt hård musik långt innan det blev accepterat. Och just därför kanske man kan säga att de, på den tiden, var ytterligare några missförstådda genier. Egentligen var de inte särskilt musikaliska, de knarkade ofta så hårt att de inte kunde spela. Iggy brukade live roa sig med att smörja in sig i mat och stagedajva bland publiken (förmodligen först med det också). Tyvärr visade det sig även för detta band att heroin inte kunde ersätta en näringsrik lunch. Efter ett par år hade de dekat ner sig och var väl i stort sett bortglömda. Det var då David Bowie råkade springa in i Iggy och gav honom en hjälpande hand. Men det är en senare historia.



Kuriosa: En skivbolagssnubbe åkte till Detroit för att se och sajna MC5, men Stooges var förband och mer än så behövde inte skivbolagssnubben höra för att sajna dem istället... snopet.



Kuriosa: Iggy är hur gammal som helst nu, men ser ut som han mumifierats 1970. Ibland spelar han fortfarande med överlevarna från Stooges.

Inga kommentarer: