måndag 10 november 2008

Lilla Liverpool (yep, Beatles)

Så har vi kommit till en musikalisk och historisk första gordisk knut. The Beatles. Här ser vi de unga pojkarna framföra vad som var Motowns första listetta, Hey Mr Postman. Ursprungligen hittad av The Marvelettes (to be a Lette, you gotta let Marvin...) featuring Marvin Gaye på trummor!).



Kuriosa: Den sköna textraden: "deliva da letta, the soona da betta".

Som jag nämnt tidigare var det många band som startades pga att medlemmarna sniffat lim tillsammans på olika konstskolor. Lennon och McCarney träffades i kyrkan, närmare bestämt i gosskören. Kanske var det därför de kallade sitt första band för The Quarry men. (Quarry betyder ungefär offer, eller gisslan.) Hur som helst var de riktiga nördar. Och som alla nördar som i slutet av 50-talet inte vågade rocka (kolla Jimmy Page tidigare) startade de ett skiffle band. Vet ni inte vad det är kan jag säga att Robban Broberg blev känd som sveriges skifflare.

Det var runt 69 som Lennon började hänga i New York med såna som Dylan och Yoko Ono. Paul träffade miljardärskan Linda, dotter till grundaren av Kodak. Lennon och Yoko knarkade på i New York och engagerade sig i fredsrörelsen. Paul och Linda köpte ett slott på engelska landsbygden där de kunde röka på i fred. Det var början till slutet, men innan dess hann de träffas för att spela in det här, miltals ifrån brevbärare och twist and shout:



Den svarta killen på kejbård heter Billy Preston. Kolla hur han lyckas bända tonerna och få sväng i låten. Det ska också sägas att detta utspelade sig när svarta inte fick gå på samma toaletter som vita. Beatlarna ska ha heder för att högaktligen sket i allt sånt.

Bonusinfo här: http://www.svd.se/kulturnoje/understrecket/artikel_2085375.svd

Inga kommentarer: