måndag 13 oktober 2008

From New York to London. And back. ( Jimi Hendrix)

Själv föddes jag i nådens år 1964. Det var en musikalisk era då, som inte är helt olik den vi lyssnar till idag. Lite rock, lite indie, lite R,n B. Jimi Hendrix hade precis börjat spela ihop med Isley brothers, och släppt en singel med en låt av Hendrix; "Testify". Det sket sig direkt och påminde antagligen om den gången jag och Snäcke såg Robert Wells kompa Jerry Williams i en folkpark på Öland. Wells försökte liksom sansa sig, men bröt helat tiden ut i knasiga solon som slutade med att han började köra keyboardsolon med fötterna medan "Jerka" fick springa dit och hela tiden flytta honom allt längre bort från scenkanten. Man kan inte ha en musikermusiker som stjäl sjåwwen ju. Så var det med Jimi, som dessutom hade arton bröder att tampas mot i Ilsey brothers.

Ett år senare spelade han solo med eget band i New York. Tre år senare var han störts i världen, då med London som bas. Han påstås ha varit svår och introvert. I själva verket var han bara blyg. Det funkade inte så bra ihop med droger. Han dog tyvär 1970. Här ser vi Jimpa i sitt esse:



Kuriosa:
Trots sitt korta liv hann mannen med att skaffa en son i Sverige. Sonens mor jobbade på Skansen, tillsammans med mig och Sven Lindvall för en herrans massa år sedan. Lillkillen brukade hänga back stage och leka med smådjuren. Idag lär han vara på väg att bli en hon. Alltså byta kön. Så kan det också gå.

Om Ni undrar varför Jimis gitarr är uppochner på filmen, berodde det på att han var vänsterhänt och för enkelhetens skull helt enkelt vände på guran och stämde den "baklänges". Det lär Paul Macartney också ha gjort.

Han var en personligt god vän med smörsångaren Engelbert Humperdink. De lär ha jammat lite i lumpen(?) och den som råkar trilla över de rullbanden på en loppis kan nog räkna med att tjäna sig en hacka.

Kolla också in trummisens extremt stora huvud!

När du ändå är på utube kan du söka efter det legendariska klippen där han är backstage ihop med Rolling Stones. Kul, vilka söta pojkar det var!

2 kommentarer:

No one sa...

Va? Var har du lärt dig allt om en rockstjärna?
Är du inte en sån där slirig jazzkille?

Johan Lindell sa...

Jag gillar all musik som är bra musik. Och jag har gått den lååånga skolan. Så, vi tar det från början helt enkelt... nästan.