fredag 16 januari 2009

Texas version - ZZ top

De tre skäggen, trots att trummisen är utan, heter han ju Beard i efternamn. ZZ Top består av Billy Gibbon, Frank Beard samt Dust. De spelar vad man i folkmun brukar kalla boogie-rock. Det de själva verket spelar är själva kärnan av begreppet gubbrock. Det är blues. I bland med rock, ibland med synth. Ibland alldeles självlysande, ibland riktigt riktigt uselt. Och alltid med en så snuskig text att öronen trillar av. Men man misstar sig aldrig, när man hör en ZZtoplåt, så känner man igen dem på tre ackord.

Beard och Dust kom ursprungligen från ett band som hette American Blues, medan Gibbons kom från det konkurrerande bandet The Moving sidewalks. Ett band som faktiskt ett tag jobbade som kompband till Jimmi Hendrix. Även om Gibbons själv säger att han redan då var ett stort fan av Hendrix (och vice verca), är Gibbsons största influens Peter Green (se tidigare artikel).



1970 bildades ZZ Top och ingen vet än idag vad det namnet betyder. Då hade de inte skägg, men det tar å andra sidan ett tag att anlägga slika skägg. De spelade blues i hemkommunen Texas och åkte på turné i två år. En turné där de hade med sig en hel ladugård, med djur och allt, på scen. Två bluesplattor senare var de stora hemma i amerikat. Med hits som La Grange och Tush fick de även en imponerad världspublik, inte minst bland andra musiker. Det är nämligen tre världsmusiker vi talar om här.



Dock skulle det dröja till 1983 innan man nådde den stora publiken (människor under 30). Det var med albumet Eliminator. En blueseopk gick i graven och en ny, maskinbaserad boogierock, fick bästa sändningtid på MTV. Konceptet var hur lätt som helst, lättklädda snygga tjejer, snygga raggarbilar, lite bling bling och lite skägg. Är man snäll kan man kalla det Rhapsody in Blues. ZZ top blev showmän och därmed försvann en hel del av deras cred.

Trion försvann ett tag under 90-talet för att "stanna hemma och meka lite i garaget", kom tillbaka efter några år, i ett försök att hitta hem. Men bluesen var urvattnad och några enstaka hits hjälpte inte. De fastnade i Best of-träsket. Numera spelar de live lite då och då och kommer bland annat till Sverige i sommar. Man bör dock ha sett skäggen live innan man dör.

Kuriosa: Hur macho de än ger sken av att vara får vi inte glömma att de påfallande ofta spelar live iförda mysbyxor och sockiplast. Ingen vet riktigt varför.

Inga kommentarer: